Hva velger du?

VM på ski trigger følelseslivet. Den siste halvannen uken er jeg blitt forbløffet, frustrert, overrasket, irritert og underholdt. Jeg ser ikke bort ifra at utøverne selv også har følt på det brede spekteret av følelsesregisteret disse dagene. Kanskje nettopp derfor har jeg også latt meg imponere av det som har foregått både i og utenfor løypene i Lahti.

En av de som har gjort størst inntrykk på meg denne gangen er Magnus Moan. Da sprintlaget i kombinert skulle spurte om gullet, var det plutselig en løper i veien i svingen før oppløpet, og innspurten ble en annen enn den kunne ha vært. Kombinertgutta tapte spurten og endte med sølv. I TV-sendinga fra VM samme kveld ble dette tema for intervjuet med kombinertgutta. Moan svarte programlederne at han kunne velge å være lei seg og irritert for sølvmedaljen, eller han kunne velge å glede seg over den. Han valgte å glede seg. Det er godt gjort!

Et annet eksempel på valg av fokus fikk vi under en av øvelsene i langrennsløypa. Allerede tidlig på 3-mila gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen i bakken. Ikke før løpet var over fikk vi vite at fallet gikk så hardt utover kroppen, at Jacobsen gikk 30 kilometer i smerte. Hun kunne også fortelle at hun under løpet hadde vært i tvil om hun ville klare å fullføre. Etter en drøy time i løypene fullførte hun til medalje. Imponerende! Uten å ha vært inne i hodet på Jacobsen, så tenker jeg at hun mest sannsynlig måtte gjøre noen valg underveis, om hvilke tanker som skulle få ta opp plassen i hodet. Det er sterkt gjort!

En trenger ikke være toppidrettsutøver for å ta lærdom av det vi har vært vitner til disse dagene. Når vekkerklokka ringer om mårran, så kan du velge å tenke på at du skulle hatt noen flere timer søvn, eller du kan tenke på hva dagen bringer. De aller fleste av oss er så heldige at vi har noe meningsfullt å stå opp til, enten det er jobb, skole, unger eller opplevelser. Og når du kjenner at døgnet skulle hatt noen flere timer; du kan selvsagt velge å tenke på at hverdagen er travel, men du får ikke flere timer av det. Da er det kanskje bedre å fokusere på alle opplevelsene og erfaringene dagene gir? Det er et aktivt valg. Noen ganger kan det også være lurt å tenke på om noe kan velges bort.

I løpet av dagen, uka, måneden og året tar vi en uendelig mengde valg. Alt fra hva vi har på brødskiva om mårran, til hva vi skal finne på i helga. Mange av valgene skjer automatisk, mens andre valg kommer litt tyngre. De valgene som skjer automatisk er vi gjerne godt trente i. Da er det like greit å begynne å trene seg på å velge et positivt fokus.

Lykke til!
choice-1799748_1920

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s